"Circulair in inkoop, werkwijze en processen" Rob van Ewijk, Inkoopadviseur Gemeente Bergen

Duurzame catering bij gemeente Bergen

Hoe laat je als gemeente binnen je cateringaanbod zien dat je werk maakt van ambities op het terrein van duurzaamheid en gezondheid?

Circulair cateringconcept
De Noord-Hollandse gemeente Bergen heeft grote ambities op het gebied van klimaat, duurzaamheid en gezondheid. Die ambities wil de gemeente ook laten zien én waarmaken in haar cateringaanbod. Om de passende cateringpartner te vinden, won de gemeente de expertise in van adviesbureau Smaackmakers. Dat bureau ging op zoek naar partijen die een zo duurzaam, circulair en gezond mogelijk cateringconcept konden neerzetten binnen de bestaande financiële en praktische kaders. Na een strenge selectie werd de opdracht gegund aan Albron, die op dit terrein de beste plannen en bewijsvoering had.

Keiharde KPI’s
De gemeente, Smaackmakers en Albron maakten de plannen meteen heel concreet met keiharde KPI’s die jaarlijks groeien naar de doelstellingen op langere termijn. Zo spraken ze af om te starten met een aanbod dat voor de helft bestaat uit plantaardige eiwitten en dat aandeel volgend jaar te laten groeien naar 60% en in 2023 naar 65%. Het aandeel vegetarische keuzes start met 60% en neemt de komende jaren toe tot driekwart. De verspilling binnen het nieuwe cateringconcept moet jaarlijks met 5% afnemen en de totale CO2-voetafdruk wordt de komende jaren 10% kleiner.

Comfortabele kringloop
Om ook bij de inrichting van het nieuwe restaurant duurzame keuzes te maken, schakelde Albron de firma Maasdam in als partner. Die was ook betrokken bij duurzame interieuroplossingen voor het circulaire paviljoen The Green House in Utrecht. Voor de gemeente Bergen viel de keuze onder meer op een eerlijk gefabriceerde stamtafel, comfortabele kuipstoelen van gerecyclede petflessen, opgeknapt kringloopmeubilair en hergebruikte kantoortafels. Alles staat klaar voor het moment dat thuiswerkers weer naar kantoor kunnen komen. De bestaande cateringmedewerkers, inmiddels in dienst van en getraind door Albron, hopen ze snel te verwelkomen in hun verrassende restaurant.

 

“Albron sluit optimaal aan bij onze visie op circulaire catering. Albron verwerkt die circulariteit in de inkoop, de werkwijze en de processen. De verhouding plantaardige en dierlijke eiwitten heeft Albron daarbij als hoge prioriteit. Onze medewerkers kunnen uit het aanbod makkelijk de betere keuze maken, omdat het merendeel duurzaam en gezond is.”

Rob van Ewijk – Inkoopadviseur Gemeente Bergen

 

Mariska

Contact Mariska

Neem contact op met Mariska, onze expert op het gebied van Duurzaam.