Toekomstmuziek op mijn bord

Soms lijkt mijn werk een beetje science fiction. Kort geleden liet ik mijn DNA-profiel opmaken, liep ik weken met een glucosemeter in mijn bovenarm en proefde ik gebakken zeewier en eendenkroos. Om de toekomstmuziek van eten en drinken te horen, speel ik zelf proefkonijn. Want wat vandaag nog fictie is, wordt sneller dan we denken werkelijkheid.

Het lijkt ver van ons bed, technologie die ons bij elke maaltijd helpt om op maat te bepalen wat de meest gezonde en duurzame keuze is. We zijn ook morgen nog niet zo ver. Toch zie ik dat ooit op grote schaal gebeuren. We weten steeds meer over de werking van ons lichaam en over wat eten en drinken met ons doet. En het kan ons meer schelen. Daarnaast gaat technologische innovatie in sneltreinvaart. Ontwikkelingen in artificial intelligence, sensoring en het steeds kleiner en slimmer worden van mobile devices maken dat we steeds meer en dichter op ons lichaam kunnen meten en als het ware continu kunnen zien hoe het fysiek met ons gesteld is. Al deze ontwikkelingen komen steeds meer samen.

Personalised nutrition
De toekomst van eten en drinken wordt hoe dan ook persoonlijker. Om te onderzoeken op welke manier dat kan, zit ik graag bovenop alle ontwikkelingen. Daarom wilde ik weten wat mijn DNA-profiel me kon vertellen over voeding die het beste bij mij past en las ik na iedere maaltijd met een apparaatje de glucosemeter in mijn arm af. Dat levert hele interessante inzichten op en biedt direct handvatten om eten en drinken beter op je lichaam af te stemmen en je zo vitaler te voelen. Zo weet ik nu bijvoorbeeld dat ik moeite heb met de opname van bepaalde vitaminen en dat het eten van witte rijst mijn bloedsuikerspiegel heel snel doet stijgen. Natuurlijk zijn dit alleen inzichten voor mij persoonlijk. Om bredere en wetenschappelijk onderbouwde kennis op te bouwen sloot Albron aan bij het Personalised Nutrition & Health Consortium, opgericht door TNO en Wageningen University & Research. Wat we daar doen, is bekijken hoe we persoonlijk advies rond voeding en gezondheid op grote schaal mogelijk kunnen maken. Hoe persoonlijker we kunnen zijn, hoe meer we als Albron kunnen bijdragen aan bijvoorbeeld het herstel van patiënten in de zorgsector en aan de vitaliteit van werknemers binnen bedrijven.

Voorsprong in de zorgsector
Ieder van onze gasten hyper individueel en high-tech adviseren, verrassen en verleiden, is nog toekomstmuziek. Toch doen we op dit terrein al hele concrete dingen, waarmee we onze klanten stappen verder brengen. Zo zijn we er in de zorgsector al langer mee aan de slag. We werken in het IJsselland Ziekenhuis al met het concept waarbij voedingsassistenten samen met de patiënt kijken wat goed voor hem of haar is, waar zijn of haar smaakvoorkeuren liggen en bij het kiezen van de menukaart waar de patiënt op dat moment echt trek in heeft. Het gerecht wordt vervolgens vers en op maat bereid door onze koks. Een eerste stap in individuele invulling van eten en de volgende stappen zijn we aan het voorbereiden.

Wat we in de zorgsector doen, kunnen we ook binnen bedrijfscatering. Met onze schaalgrootte, onze regie in de keten en het feit dat medewerkers meerdere keren per week bij ons eten, kunnen we een enorm verschil maken. Voor mij is dat geen science fiction: ik heb daar allerlei haalbare ideeën over en de eerste pilot bij een klant staat gepland voor begin 2019. Toekomstmuziek vertalen naar het bord zie ik als een dagelijkse ontdekkingstocht. Ik ga graag met je in gesprek over hoe we daar samen stappen in kunnen zetten.

Mark Hartmans
Manager Marketing & Business development

Branches

Op het werk

Thema's

Mark

Contact Mark

Neem contact op met Mark , onze expert op het gebied van Personalised food
030 669 5695 mark.hartmans@albron.nl

Andere blogberichten in Vitaliteit

Kookdame

Geschikt, ongeschikt of herschikt?

05-11-2019

Bijna alle bestuurders en managers van ziekenhuizen en zorgorganisaties die ik spreek, hebben een beetje buikpijn. Ze zien de vraag naar zorg toenemen terwijl het tekort aan geschikt personeel groter wordt. Zorgmedewerkers willen zo goed mogelijk hun steeds complexer wordende zorgtaken uitvoeren, maar zien soms het omgekeerde gebeuren: dan zitten ze noodgedwongen achter de receptie, krijgen huishoudelijke taken of staan tegen hun zin te koken. Daar wordt niemand beter van.

Lees verder
de vuist van tafel

De vuist van tafel

03-12-2018

Er was een tijd dat ik het hele jaar door blauwe bessen at, als ik daar zin in had. Nu ben ik degene die aan mijn opgroeiende kinderen uitlegt dat buiten het seizoen blauwe bessen uit Peru kopen niet het meest duurzame idee is. Ik ben de afgelopen jaren een bewustere vader én een bewustere inkoper geworden. Een inkoper die met een andere aanpak bewijst dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. Integendeel.

Lees verder
Stappen vooruit

Voorbij keurmerken kijken

25-10-2018

In de supermarkt zelf je appels en witlof wegen hoeft al een tijdje niet meer. Toch weeg ik in winkels heel wat af. Ik sta dan voor het schap met een potje of pakje in elke hand, speurend naar keurmerken, voedingswaarden en andere informatie. Die keurmerken geven wel wat vertrouwen, maar vaak op één onderwerp uit het rijtje dierenwelzijn, eerlijke handel, milieuvriendelijkheid en gezonde voeding. Bij Albron wegen we mens, dier én milieu. Daarom kijken we voorbij die keurmerken.

Lees verder
Kipster boerderij

De kip, het ei en het haantje

18-07-2018

Bij de late nazit van een barbecue op zo’n lome zomeravond komen steevast filosofische vragen op de tuintafel, tussen de wijnglazen. Laatst ontstond onder vrienden een gesprek over het eeuwige dilemma wat er eerst was: de kip of het ei. Over oorzaak en gevolg. Bij Albron weten we ook niet wat er eerst was, maar wel waar we zelf bewust voor kiezen: wélke kip en wélk ei.

Lees verder
Meer blog artikelen
Mark

Neem contact op met Mark

Neem contact op met Mark, onze expert op het gebied van eten en drinken op het werk. 030 669 5695 mark.hartmans@albron.nl