Biebbeleving

Toen mijn kinderen klein waren, zag ik het al. In de bibliotheek op het Amsterdamse Oosterdokseiland waren ze niet weg te slaan bij het Muizenhuis. Ze moesten en zouden de meer dan honderd kamertjes langs waar muizen taartjes bakken, met zakken sjouwen en portretten schilderen. Ik geloof dat daar mijn idee geboren werd om bibliotheken te helpen relevant te blijven en beleving te bieden. Met eten en drinken natuurlijk.   

De gestage trend van ontlezing maakt het bibliotheken moeilijk. Mensen lezen nog wel en misschien zelfs meer dan ooit, maar ze doen dat vooral digitaal. Ze verruilen de bladzijden van boeken voor het scherm van hun smartphone, tablet of e-reader. En zoeken ze een echt boek, dan vinden ze steeds vaker de weg naar het online aanbod van tweedehands exemplaren.

Meer dan een inloopmagazijn
Dat is zonde om te zien. Bibliotheken hebben een mooie maatschappelijke functie in het hart van onze dorpen en steden. Die functie omvat veel meer dan een inloopmagazijn voor gebruikte boeken. Bibliotheken kunnen tegelijkertijd kennisbronnen, ontmoetingsplekken, rustpunten, studeerlocaties en aanbieders van belevenissen zijn. In eigen onderzoek van bibliotheken zijn bezoekers heel duidelijk waar de verbetering schuilt. Hun top drie laat zien hoe bibliotheken meer bezoekers kunnen trekken en hun verblijf kunnen verlengen: verbeter de sfeer en uitstraling, bied meer activiteiten voor verschillende groepen en zorg voor horeca, leesruimtes en andere faciliteiten. Met die behoefte zag ik een mooie rol voor Albron.  

Bibliotheken weer betekenis geven
Het is tenslotte ons vak om midden in de maatschappij met eten en drinken van betekenis te zijn. Om mensen uit te nodigen, ze elkaar te laten ontmoeten, te laten genieten en een belevenis te bieden. Dat doen we overal waar mensen studeren, werken, hun vrije tijd doorbrengen en zorg ontvangen. En steeds vaker ook waar ze winkelen en onderweg zijn: op high traffic-locaties. Bijvoorbeeld met Anne&Max in stadscentra, het Âme Fashion Café in Bataviastad en De Restauratie op Centraal Station Eindhoven. Bibliotheken een nieuwe betekenis geven past bij Albron. Inmiddels hebben we dat bewezen bij de Centrale Bibliotheek in Rotterdam en tussen CODA en de Bibliotheek in Apeldoorn in. Daar bliezen we biebbeleving nieuw leven in.

Starbucks en Bieb-to-Go
De Rotterdamse bibliotheek heeft een prachtplek: recht tegenover de Markthal en vlakbij station Blaak. Toch nodigde de entree niet uit. In samenspraak met het bibliotheekbestuur gaven we het pand een ander gezicht, gastvrij aan de straat. In de plint van het gebouw zijn een Starbucks-vestiging en een Bieb-to-Go nu samen de verbinding tussen de bibliotheek en buiten. Starbucks trekt als sterk merk een breed, internationaal publiek en in de laagdrempelige minibieb zijn bestsellers te koop en liggen gereserveerde boeken klaar. Daarmee heeft de Rotterdamse bieb een nieuwe buzz gekregen. Die nieuwe dynamiek is ook voelbaar in Apeldoorn, waarvoor Albron het CODA Café als concept ontwikkelde. Een plek waar bibliotheekbezoek leuker wordt en waar museumgangers, shoppers, studenten en passanten verleid worden ook over de drempel van de bibliotheek te stappen.       
 
Nieuwe biebdynamiek
Wat we in Rotterdam en Apeldoorn hebben gedaan, kunnen we overal. Dat zal nooit op dezelfde manier zijn, omdat elke stad en elke bibliotheek anders zijn. Wat telt is dat we bij Albron geloven in de maatschappelijke functie van bibliotheken en dat we graag met een nieuwe blik naar die rol kijken. Ons geloof in de bibliotheek van morgen is zo sterk, dat we voor eigen risico willen investeren in concepten die de deuren van deze boekenbastions weer gastvrij openslaan. Concepten die zorgen voor een nieuwe biebdynamiek, tegen de stroom van ontlezing in.

Nu mijn kinderen groot zijn, ben ik geen uren meer kwijt aan het Muizenhuis. Die uren stop ik graag in ideeën die bibliotheken ook morgen en overmorgen bestaansrecht geven. Bibliotheekbestuurder, gemeenteambtenaar of boekwinkelier? Ik leid je graag rond in Rotterdam of Apeldoorn.  

 

               

 

Meer blog artikelen