Biebbeleving

Toen mijn kinderen klein waren, zag ik het al. In de bibliotheek op het Amsterdamse Oosterdokseiland waren ze niet weg te slaan bij het Muizenhuis. Ze moesten en zouden de meer dan honderd kamertjes langs waar muizen taartjes bakken, met zakken sjouwen en portretten schilderen. Ik geloof dat daar mijn idee geboren werd om bibliotheken te helpen relevant te blijven en beleving te bieden. Met eten en drinken natuurlijk.   

De gestage trend van ontlezing maakt het bibliotheken moeilijk. Mensen lezen nog wel en misschien zelfs meer dan ooit, maar ze doen dat vooral digitaal. Ze verruilen de bladzijden van boeken voor het scherm van hun smartphone, tablet of e-reader. En zoeken ze een echt boek, dan vinden ze steeds vaker de weg naar het online aanbod van tweedehands exemplaren.

Meer dan een inloopmagazijn
Dat is zonde om te zien. Bibliotheken hebben een mooie maatschappelijke functie in het hart van onze dorpen en steden. Die functie omvat veel meer dan een inloopmagazijn voor gebruikte boeken. Bibliotheken kunnen tegelijkertijd kennisbronnen, ontmoetingsplekken, rustpunten, studeerlocaties en aanbieders van belevenissen zijn. In eigen onderzoek van bibliotheken zijn bezoekers heel duidelijk waar de verbetering schuilt. Hun top drie laat zien hoe bibliotheken meer bezoekers kunnen trekken en hun verblijf kunnen verlengen: verbeter de sfeer en uitstraling, bied meer activiteiten voor verschillende groepen en zorg voor horeca, leesruimtes en andere faciliteiten. Met die behoefte zag ik een mooie rol voor Albron.  

Bibliotheken weer betekenis geven
Het is tenslotte ons vak om midden in de maatschappij met eten en drinken van betekenis te zijn. Om mensen uit te nodigen, ze elkaar te laten ontmoeten, te laten genieten en een belevenis te bieden. Dat doen we overal waar mensen studeren, werken, hun vrije tijd doorbrengen en zorg ontvangen. En steeds vaker ook waar ze winkelen en onderweg zijn: op high traffic-locaties. Bijvoorbeeld met Anne&Max in stadscentra, het Âme Fashion Café in Bataviastad en De Restauratie op Centraal Station Eindhoven. Bibliotheken een nieuwe betekenis geven past bij Albron. Inmiddels hebben we dat bewezen bij de Centrale Bibliotheek in Rotterdam en tussen CODA en de Bibliotheek in Apeldoorn in. Daar bliezen we biebbeleving nieuw leven in.

Starbucks en Bieb-to-Go
De Rotterdamse bibliotheek heeft een prachtplek: recht tegenover de Markthal en vlakbij station Blaak. Toch nodigde de entree niet uit. In samenspraak met het bibliotheekbestuur gaven we het pand een ander gezicht, gastvrij aan de straat. In de plint van het gebouw zijn een Starbucks-vestiging en een Bieb-to-Go nu samen de verbinding tussen de bibliotheek en buiten. Starbucks trekt als sterk merk een breed, internationaal publiek en in de laagdrempelige minibieb zijn bestsellers te koop en liggen gereserveerde boeken klaar. Daarmee heeft de Rotterdamse bieb een nieuwe buzz gekregen. Die nieuwe dynamiek is ook voelbaar in Apeldoorn, waarvoor Albron het CODA Café als concept ontwikkelde. Een plek waar bibliotheekbezoek leuker wordt en waar museumgangers, shoppers, studenten en passanten verleid worden ook over de drempel van de bibliotheek te stappen.       
 
Nieuwe biebdynamiek
Wat we in Rotterdam en Apeldoorn hebben gedaan, kunnen we overal. Dat zal nooit op dezelfde manier zijn, omdat elke stad en elke bibliotheek anders zijn. Wat telt is dat we bij Albron geloven in de maatschappelijke functie van bibliotheken en dat we graag met een nieuwe blik naar die rol kijken. Ons geloof in de bibliotheek van morgen is zo sterk, dat we voor eigen risico willen investeren in concepten die de deuren van deze boekenbastions weer gastvrij openslaan. Concepten die zorgen voor een nieuwe biebdynamiek, tegen de stroom van ontlezing in.

Nu mijn kinderen groot zijn, ben ik geen uren meer kwijt aan het Muizenhuis. Die uren stop ik graag in ideeën die bibliotheken ook morgen en overmorgen bestaansrecht geven. Bibliotheekbestuurder, gemeenteambtenaar of boekwinkelier? Ik leid je graag rond in Rotterdam of Apeldoorn.  

 

               

 

Branches

In de vrije tijd

Thema's

Ernest

Contact Ernest

Neem contact op met Ernest , onze expert op het gebied van Concepten op maat en Circulariteit
030 669 5695 ernest.van.de.voort@albron.nl

Andere blogberichten in Gastvrijheid

Monitor

Fitbit voor cateringklanten

25-02-2020

Om mijn pols zit een Fitbit. Die laat me in één oogopslag zien wat mijn slaapgedrag en mijn hartritme is, hoeveel stappen ik heb gezet en hoeveel calorieën ik heb verbrand. Mijn persoonlijke coach dus. Bij Albron geven we onze klanten ook graag overzicht en inzicht. Daarom krijgen die nu een portaal met actuele informatie over alles wat ze willen weten.   

Lees verder
Kookdame

Geschikt, ongeschikt of herschikt?

05-11-2019

Bijna alle bestuurders en managers van ziekenhuizen en zorgorganisaties die ik spreek, hebben een beetje buikpijn. Ze zien de vraag naar zorg toenemen terwijl het tekort aan geschikt personeel groter wordt. Zorgmedewerkers willen zo goed mogelijk hun steeds complexer wordende zorgtaken uitvoeren, maar zien soms het omgekeerde gebeuren: dan zitten ze noodgedwongen achter de receptie, krijgen huishoudelijke taken of staan tegen hun zin te koken. Daar wordt niemand beter van.

Lees verder
Restaurant Blooming Dutch

The Blooming Dutch,

15-10-2019

Het restaurant The Blooming Dutch van Keukenhof is in de eerste plaats een plek voor gastvrijheid en lekker eten & drinken. Maar dit is zeker niet het enige. Wanneer wij foodconcepten creëren is dit altijd met als doel om de identiteit van de opdrachtgever te versterken. Zo brengen we met eten en drinken de gastbeleving naar een hoger niveau. Hoe?

Lees verder
personalised food

Toekomstmuziek op mijn bord

13-12-2018

Soms lijkt mijn werk een beetje science fiction. Kort geleden liet ik mijn DNA-profiel opmaken, liep ik weken met een glucosemeter in mijn bovenarm en proefde ik gebakken zeewier en eendenkroos. Om de toekomstmuziek van eten en drinken te horen, speel ik zelf proefkonijn. Want wat vandaag nog fictie is, wordt sneller dan we denken werkelijkheid.

Lees verder
Meer blog artikelen
Ernest

Neem contact op met Ernest

Neem contact op met Ernest, onze expert op het gebied van eten en drinken in de vrije tijd. 030 669 5695 ernest.van.de.voort@albron.nl