Cateren met steeds minder CO2

Als je in een klein dorp woont, zoals ik, dan is het openbaar vervoer geen optie om op je werk te komen. Ik heb lang gezocht naar een motor met een minimale CO2-uitstoot. Want die uitstoot is een mooie maatstaf voor de keuzes die ik thuis én tijdens mijn werk voor Albron maak.   

CO2 is eigenlijk de beste graadmeter om je effect op het klimaat zo klein mogelijk te maken. Scoor je goed op CO2, dan houd je het in de meeste gevallen ook je bredere impact op het milieu binnen de perken. Daarom gebruik ik dat kengetal binnen Albron om te sturen op verduurzaming. Als onderdeel van duidelijke KPI’s.

Hoog in de top 100
Er is een mooi lijstje met 100 oplossingen om de CO2-uitstoot terug te dringen en zo een klimaatneutrale wereld in 2030 dichterbij te brengen. In die lijst staat voedselverspilling tegengaan op nummer drie en dierlijke eiwitten vervangen voor plantaardige op nummer vier. Precies de punten waarop Albron het verschil kan maken. Met de manier waarop Albron elk jaar 90 miljoen maaltijden serveert, kunnen ook wij een bijdrage leveren aan de ambitieuze klimaatdoelen. Die verantwoordelijkheid nemen we graag en ik zet er ook graag mijn tanden in. Dat is nodig, want om de juiste keuzes te maken, is nogal wat speurwerk nodig. En je loopt tegen allerlei afwegingen aan. Het is moeilijker dan een zo groen mogelijk motor uitzoeken.   

Land van vlees, kaas en melk
Als ik naar de voetafdruk van Albron kijk, dan beslaat de inkoop van eten en drinken zo’n 93%. De zool van de voet. Natuurlijk doen we ook wat aan de tenen, zoals energie- en waterbesparing en groene mobiliteit. Vandaar die motor. Maar de winst zit in de keuze van wat we overal op het menu zetten. Om die keuzes gefundeerd te maken, ben ik begonnen met de CO2-emissie van alle vijfduizend producten die we inkopen in kaart te brengen. Samen met onze leveranciers. Je mag van me aannemen dat dat een monsterklus is. Maar de data die het oplevert, stellen ons beter in staat om te verduurzamen. Ons doel is een aanbod met maximaal 20% dierlijke eiwitten. Ter vergelijking: het menu van een gemiddelde Nederlander bestaat voor 60% uit dierlijk eiwit. We zijn het land van vlees, kaas en melk. Maar er zit beweging in de transitie naar plantaardig, de zogenoemde ‘eiwittransitie’.

Portieverpakkingen kaas
Die beweging zit ‘m in slimme dingen. In onze hybride hamburgers bijvoorbeeld, die voor de helft uit vlees en voor de helft uit oesterzwammen bestaan. Daarmee overtuigen we zelfs de grootste carnivoor. Onze koks weten ook met lekkere hartige groentespreads een mooi alternatief te bieden voor vleeswaren. En zo hebben we tientallen voorbeelden. Naast die eiwittransitie werken we aan het derde punt uit de top 100: voedselverspilling. En ook daar is de CO2-uitstoot het kengetal. Dat leidt soms tot andere keuzes dan je zou denken. We zorgen bijvoorbeeld al langer voor zo min mogelijk plastic verpakkingen, maar bij portieverpakkingen kaas en vleeswaren zijn we daar terughoudend in. Simpelweg omdat we anders de onverpakte restanten op buffetten moeten weggooien. En dat leidt per saldo tot een hogere CO2-emissie. Zo berekenen we elke stap en elke keuze. En gooien we tientallen procenten minder voedsel weg.

Kritische vragen
Met CO2-uitstoot als kengetal kunnen we onszelf overal op afrekenen. En anderen ook. Dat mag en dat moet. Omdat Albron geen producent maar dienstverlener is, zijn we voor het halen van klimaatdoelen afhankelijk van onze keten. Daarom werken we binnen die keten graag nauw samen en durven we elkaar kritische vragen te stellen. En elkaar uit te dagen om met creatieve oplossingen te komen. Sinds kort kunnen ook alle locaties waar Albron werkt hun eigen CO2-voetafdruk zien, in een benchmark met de gemiddelde prestatie. Zo blijven we elkaar aan het denken zetten.  

Dat denken doe ik vooral wanneer ik op mijn zuinige motor van het Brabantse Mariaheide naar het hoofdkantoor in De Meern cross. Dwars door het groene landschap. Het landschap dat we met iets meer aandacht voor het klimaat ook goed achterlaten voor de volgende generatie.

Graag nodig ik je uit voor een kop koffie om in gesprek te gaan over jouw CO2-voetafdruk.

 

 

Branches

Op het werk

Thema's

Kwafo

Contact Kwafo

Neem contact op met Kwafo
030 669 5695 Kwafo.Acquaah.Arhin@albron.nl

Andere blogberichten in Duurzaamheid

Jammer voor de eendjes

Jammer voor de eendjes

06-03-2020

Thuis gooi ik nooit eten weg. Van rimpelige tomaten maak ik ketchup, broccolistelen gaan door de aardappelpuree en ingedroogde wortels pureer ik tot lekkere spreads voor op brood. Over brood: dat blijft bij mensen thuis en in horeca en catering in grote hoeveelheden over. Ik ben nu aan het broeden op een radicale oplossing voor Albron: van al dat verloren brood nieuw brood maken.

Lees verder
David - Horecava

Mindf*ck in food

15-01-2020

Wat Victor Mids doet, vind ik fascinerend. In zijn programma Mindf*ck zet hij je elke keer weer op het verkeerde been. Binnen het team foodontwikkelaars van Albron ben ik een beetje de Victor Mids. Ik zoek graag de grenzen van eten en drinken op en steek ze over. Zoals bij het broodje zalm zonder zalm, dat ik ontwikkelde voor een wedstrijd op de Horecava.

Lees verder
Kookdame

Geschikt, ongeschikt of herschikt?

05-11-2019

Bijna alle bestuurders en managers van ziekenhuizen en zorgorganisaties die ik spreek, hebben een beetje buikpijn. Ze zien de vraag naar zorg toenemen terwijl het tekort aan geschikt personeel groter wordt. Zorgmedewerkers willen zo goed mogelijk hun steeds complexer wordende zorgtaken uitvoeren, maar zien soms het omgekeerde gebeuren: dan zitten ze noodgedwongen achter de receptie, krijgen huishoudelijke taken of staan tegen hun zin te koken. Daar wordt niemand beter van.

Lees verder
Albron Zeewier

Vaart in de eiwittransitie

22-10-2019

Via een logische stap ben ik in de eiwittransitie beland: ik was diëtist, deed wetenschappelijk onderzoek naar voeding en ben nu adviseur gezonde voeding binnen het grootste cateringbedrijf van Nederland. Hier komt alles samen; adviseren, onderzoeken en experimenteren. De laatste tijd vooral rond de verschuiving van dierlijk naar plantaardig. 

Lees verder
Meer blog artikelen
Kwafo

Neem contact op met Kwafo

Neem contact op met Kwafo, onze expert op het gebied van eten en drinken op het werk. 030 669 5695 Kwafo.Acquaah.Arhin@albron.nl