Historie

Albron, bezig aan haar derde eeuw!

 

19 mei 1870 

Staking bootwerkers in de haven van Rotterdam. Een van de eisen: de inrichting van wacht- en schaftlokalen.

15 juni 1889 

Oprichting van de Rotterdamse afdeling van de Volksbond. De bond heeft een sterke sociale functie en achtergrond.

2 januari 1899 

Om vijf uur ‘s ochtends opent het eerste koffiehuis van de Volksbond haar deuren: "In ons goed verwarmd schaftlokaal vindt de werkman tegen zeer lagen prijs koffie, gekookte melk, brood, chocolade, limonade en in den winter erwtensoep."

1909 

Oprichting van de Spoorweg Onthoudersvereniging (SOV) in Amsterdam.

1929 

In 18 lokalen van de Volksbond worden per jaar 207.635 broodjes en bolussen verkocht, een ‘kop cacao met melk aangemaakt’ kost 7 cent. De Rotterdamse Volksbond en Utrechtse Spoorweg Vereniging ontwikkelen zich tot respectievelijk BRN en Service One Catering. Beide bedrijven hebben een ideële achtergrond met het opzetten en exploiteren van koffiehuizen voor havenarbeiders in Rotterdam en spoorwegmedewerkers in Utrecht.

1997 

Albron ontstaat uit BRN en Service One Catering en wordt het grootste zelfstandige cateringbedrijf in Nederland met een vernieuwde visie die past bij de kernwaarden. Albron voert in haar logo de ananas: het internationale symbool voor gastvrijheid.

2000 

Albron betrekt in De Meern een nieuw hoofdkantoor dat plek biedt aan 300 mensen.

2001 

Albron koopt de onderneming Antoine Petit en is daarmee aanwezig in ongeveer de helft van de entreehallen van Nederlandse ziekenhuizen. 

2004 

Start van de campagnes ‘Wat voor eter ben jij?' en ‘What's your flavour?' voor studenten. Albron sluit dit jaar een alliantie met de Zwitserse cateraar D.S.R. en de Japanse cateraar Green House Start. We lanceren de Beter Eten Monitor voor senioren in zorgomgevingen en openen de Eerste Coffee & More. Albron wint de AWVN-Innovatietrofee voor innovatief sociaal beleid, de TNO-Innovatie Award en is genomineerd voor de Erasmus Innovatieprijs.

2008 

Albron verzorgt het eten en drinken in het Holland Heineken House in Beijing tijdens de Olympische Spelen. Onze internationale alliantie breiden we uit met de Scandinavische cateraar Fazer.

2009 

Albron heeft een oorsprong van 100 jaar. De ene loot is opgericht in 1889 en de andere in 1909. 

2010 

Albron verzorgt de horeca in alle Nederlandse en Belgische parken van Center Parcs. Met deze uitbreiding krijgen we er zo’n 1.800 medewerkers bij. 

2012 

Start samenwerking met Starbucks.

2013 

Introductie van 'Onze Keuken' en ‘Flavors’: nieuwe cateringconcepten voor het bedrijfsleven en de overheid.


2014 

Lancering van 'De Kracht van Eten': onze visie op lekker en goed eten in de zorg.

2015 

Vernieuwde koers voor Albron als veelzijdig foodservice-bedrijf, samengevat in de uitnodiging én belofte ‘Albron. Kom verder.’ 

2016 

Facilicom krijgt een minderheidsaandeel in Albron. De activiteiten van Prorest worden gecombineerd met die van Albron binnen Bedrijfsleven & Overheid. Albron maakt een offensieve groeistrategie kenbaar voor de sectoren Horeca & Leisure, Zorg en Bedrijfsleven & Overheid. 

2018

Albron opent het circulaire horecapaviljoen The Green House aan de Croeselaan in Utrecht. En we openen het eerste volledig vegetarische bedrijfsrestaurant Greenfields bij ABN AMRO Amersfoort. Op beide plekken experimenteren we volop met nieuwe duurzame en gezonde oplossingen en andere businessmodellen.

2019

Stichting Albron wordt opnieuw 100% aandeelhouder in Albron. We zetten verdere stappen op high traffic-locaties zoals winkelcentra en binnensteden met eigen concepten en sterke street brands zoals Anne& Max, Starbucks en Le Perron. 
En we krijgen een eigen Kipster-boerderij voor de meest duurzame eieren en kip op het menu.

2020

De coronapandemie legt foodservice-activiteiten grotendeels stil: Albron benut de tijd om een nieuwe koers te bepalen.

2021

Albron introduceert responsive catering: een zelflerend model dat het aanbod van eten en drinken laat meebewegen met wat er in de wereld, bij onze klanten en hun gasten leeft. En we versterken ons portfolio met de overname van Coffeecompany. We maken ook onze nieuwe koers bekend, waarbij we laten zien hoe we als gedreven smaakmakers richting geven aan de markt.