Welzijn bewoners omhoog én minder werkdruk

Hoe kun je én het welzijn binnen langdurige zorg bevorderen én de werkdruk van zorgmedewerkers verkleinen én continuïteit hebben in activiteiten? Wellicht een complexe vraag. Een vraag waar wij je graag bij helpen met ons concept voor kleinschalige woonvormen: Kookdame.

Het concept bestaat uit een vertrouwd gezicht die dagelijks kookt met en voor bewoners. Door de dagelijkse omgang wordt er een vertrouwensband opgebouwd. De Kookdame speelt in op de behoeften en wensen van de bewoners. Zij is een gespecialiseerd medewerker van Albron en vindt het fantastisch om iedere dag verse maaltijden te bereiden, vaak samen met de bewoners, én biedt een luisterend oor. Zo wordt de maaltijd én de voorbereiding ervan weer een leuke tijdsbesteding.

Voor de zorgmedewerkers betekent dit dat ze zich volledig kunnen concentreren op hun zorgtaak. De Kookdame zorgt voor een gezellig en smakelijk eetmoment!

De kracht van eten wetenschappelijk onderbouwd

Wij geloven in de Kracht van Eten; de voedingskracht van verse producten en de verbindende kracht van samen koken en eten. We staan voor eten & drinken dat bijdraagt aan het zorgproces en aan welzijn. We hadden altijd al een onderbuikgevoel dat eten met elkaar aan tafel goed is voor je gezondheid, maar het is fijn als dit echt wetenschappelijk onderzocht en onderbouwd is. Uit onderzoek van Consumatics is onder andere gebleken dat geur en samen koken gelukkiger maakt en de zin naar eten stimuleert. Dit zorgt ervoor dat er beter wordt gegeten en minder ondervoeding. Uit het onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat het toevoegen van geur ervoor zorgt dat de kwaliteit van leven met 10% toeneemt. Wanneer samen wordt gekookt met een Kookdame zegt men zelfs 22% gelukkiger te zijn!! Een significante stap vooruit in het gevoel van welzijn van bewoners dus.

Onderscheidend in de wereld van de klant

Naast dat je met dit concept het welzijn van je bewoners bevordert, voeg je tegelijkertijd echt waarde toe aan de wereld van de zorginstelling. In een zorginstelling wil je immers dat bewoners de best mogelijke zorg krijgen en een goede, gezellige woonomgeving ervaren. Dit concept draagt bij aan het welzijn van de bewoners en zorgt ervoor dat de zorgverleners weer meer tijd hebben voor hun kerntaak. Samen bekijken we welke gerechten het meest kunnen bijdragen in het zorgproces. We merken ook dat op locaties waar de Kookdame van Albron is, er minder sondevoeding nodig is. Het eten ruikt namelijk lekker, ziet er smakelijk uit en vermindert daardoor de behoefte aan medicinale voeding.

Voordelen Kookdame?

Je hebt al wat voordelen kunnen lezen. We snappen dat je nieuwsgierig bent naar meer. Wat houdt een Kookdame nog meer in? We hebben nog een aantal voordelen op een rij gezet:

Zorgmedewerker kan zich puur richten op het verlenen van zorg.

Iedere dag een gezonde verse maaltijd.

Verminderen ondervoeding. De Kookdame houdt nauwkeurig in de gaten wat per persoon nodig is en heeft een monitorende rol.

Continuïteit in persoon, budget en bestelling van boodschappen. Dit komt doordat de kookdame er iedere dag is.

Maaltijden op maat. De Kookdame leert de bewoners kennen en weet hierdoor hoeveel ieder persoon eet. Daarnaast welke ingrediënten op dit moment nodig zijn voor optimale gezondheid van de bewoners.

Minder voedselverspilling. De Kookdame doet de juiste hoeveelheid boodschappen en kookt precies de juiste hoeveelheid.

Budgetbeheer. Doordat er een vast persoon is, zijn de financiën al snel inzichtelijk en kan er binnen budget gericht ingekocht worden.

Veilig. De voedselveiligheid is geborgd doordat wij onze leveranciers kunnen traceren. We weten dus dat het voedsel gekoeld én veilig is. Daarnaast meet de Kookdame de temperatuur van eten, houdt de koelkast netjes en zorgt voor hygiëne rondom het eten.

Participatie bewoners. Waarom dagbesteding als bewoners aan tafel kunnen en kunnen helpen bij de voorbereiding van de maaltijd met de Kookdame? Samen het eten bereiden is een gezellige activiteit. Tegelijkertijd geeft dit een levende dynamiek op de groep en kan men hun verhaal kwijt bij de Kookdame.

Hoe kun je het concept Kookdame toepassen in je organisatie?

Wellicht zie je de voordelen van een Kookdame voor jouw organisatie, maar weet je niet hoe je dit budgettair moet doen? We hebben een aantal inspirerende voorbeelden uit de praktijk gehoord:

• Ik zie het als een activiteit, dus het gaat vanuit het activiteitenbudget.

• Van oorsprong vinden we dat een Kookdame hoort bij het voedingsbudget.

• Voor mijn gevoel zijn er extra kosten, want er komt iemand koken. Anderzijds hoeft de zorgmedewerker dit niet meer te doen. Hierin zit een besparing van financiën en tijd. Ik stem de diensten af op de Kookdame. Door de diensten van de zorgmedewerkers eerder en later te laten beginnen.

Inmiddels zijn er ruim 80 locaties die gebruik maken van een Kookdame. Is het iets voor jouw organisatie en bijhorende woonvormen? Kijk eens bij een ander mee of nodig ons uit om een presentatie te geven. Bel met Marijke de Beus, conceptmanager Kookdame 030 6695 695

 

Meer blog artikelen