De schoenmaat van je lunch

Koffie, een sapje, vers fruit, een salade: op het oog is er niets opvallends aan mijn dagelijkse lunch in De Meern, op het hoofdkantoor van Albron. Maar achter de schermen werkt een heel team er hard aan om de schoenmaat van mijn lunch zo klein mogelijk te maken. En die van alle honderdduizenden maaltijden die we dagelijks serveren. Want de CO2-voetafdruk die we achterlaten, houden we graag bescheiden.

Bij bijna alles wat we doen – van douchen tot autorijden – komt CO2 vrij en dat bedreigt inmiddels de natuur, onze gezondheid, onze veiligheid en de beschikbaarheid van voedsel en water. Daar wringt de schoen. In het klimaatakkoord van Parijs speelt het terugdringen van de CO2-uitstoot dan ook een hoofdrol. Gelukkig pakken veel partijen dit op. Van ministeries tot gemeenten en van supermarkten tot festivals: ze zoeken de weg naar CO2-neutraal werken. Net als onze opdrachtgevers en wijzelf.

Een appel en een ei
Binnen Albron kijken we over de horizon naar 2020. Dan willen we onze CO2-uitstoot met minimaal de helft hebben verminderd. Het bedrijfsrestaurant van ons hoofdkantoor – het proeflokaal waar we innovaties testen – willen we snel CO2-neutraal krijgen. Die ambities klinken misschien makkelijker dan ze zijn, want je moet naar de uitstoot in de hele keten kijken. Broeikasgas komt nu eenmaal vrij bij het verbouwen, transporteren en bereiden van alle soorten voedsel. Een appel heeft net zo goed een CO2-voetafdruk als een ei. We zijn bij Albron nu zo’n 10 jaar bezig met een kleinere schoenmaat. Dat doen we met concrete maatregelen die echt effect hebben. Daarbij kijken we naar alle onderdelen van het proces, van energieverbruik tot verpakkingen en van transport tot verspilling. Om totaal klimaatneutraal te zijn, kun je niet anders dan het resterende deel van de uitstoot compenseren. Ook dat vraagt aandacht: er is een groot verschil tussen compensatie via schimmige emissiehandel en compensatie door steun aan mooie duurzame initiatieven.

Kiwi’s met minder kilometers
Alles wat je aandacht geeft groeit, hoor je tegenwoordig vaak. Bij onze CO2-voetafdruk is dat gelukkig omgekeerd: door de aanpak van de afgelopen jaren is onze uitstoot bijna de helft gekrompen. Maar CO2-neutraal zijn we nog niet, dus pakken we door. Bijvoorbeeld met bakkers die via nóg slimmere routes hun brood afleveren. En met het verder terugdringen van voedselverspilling via een algoritme dat inschat hoeveel gasten we kunnen verwachten. Samen met Wageningen University & Research brengen we de klimaatimpact in kaart van alles wat we bij onze opdrachtgevers serveren. We onderzoeken bijvoorbeeld de echte CO2-voetafdruk van biologische alternatieven en berekenen precies hoe klimaatvriendelijk een smoothie is van kiwi’s met minder kilometers: uit Nederland in plaats van Nieuw-Zeeland. Dat onderzoek geeft veel nieuwe inzichten en zorgt voor nieuwe stappen.

Doelstellingen van opdrachtgevers
Met de kleinere schoenmaat van mijn lunch en de negentig miljoen andere maaltijden die we jaarlijks op honderden locaties voorschotelen, kunnen we een aardig verschil maken. Flink bijdragen aan een vitalere en meer duurzame samenleving. En tegelijkertijd onze opdrachtgevers ondersteunen in hun duurzame doelstellingen. In ons proeflokaal in De Meern word ik elke week wel verrast door een innovatie op mijn bord die lekker combineert met minder CO2. Van een oesterzwamkroket tot seizoensfruit van eigen bodem. Het smaakt altijd naar meer, net als het de klimaatresultaten van kleinere schoenen. Welke maat heeft jouw lunch?

Henk Voormolen

Business Manager Zorg

Branches

Op het werk

Thema's

Henk

Contact Henk

Neem contact op met Henk , onze expert op het gebied van IFM
030 669 58 49 henk.voormolen@albron.nl

Andere blogberichten in Duurzaamheid

Jammer voor de eendjes

Jammer voor de eendjes

06-03-2020

Thuis gooi ik nooit eten weg. Van rimpelige tomaten maak ik ketchup, broccolistelen gaan door de aardappelpuree en ingedroogde wortels pureer ik tot lekkere spreads voor op brood. Over brood: dat blijft bij mensen thuis en in horeca en catering in grote hoeveelheden over. Ik ben nu aan het broeden op een radicale oplossing voor Albron: van al dat verloren brood nieuw brood maken.

Lees verder
David - Horecava

Mindf*ck in food

15-01-2020

Wat Victor Mids doet, vind ik fascinerend. In zijn programma Mindf*ck zet hij je elke keer weer op het verkeerde been. Binnen het team foodontwikkelaars van Albron ben ik een beetje de Victor Mids. Ik zoek graag de grenzen van eten en drinken op en steek ze over. Zoals bij het broodje zalm zonder zalm, dat ik ontwikkelde voor een wedstrijd op de Horecava.

Lees verder
Voetafdruk

Cateren met steeds minder CO2

12-12-2019

Als je in een klein dorp woont, zoals ik, dan is het openbaar vervoer geen optie om op je werk te komen. Ik heb lang gezocht naar een motor met een minimale CO2-uitstoot. Want die uitstoot is een mooie maatstaf voor de keuzes die ik thuis én tijdens mijn werk voor Albron maak. CO2 is eigenlijk de beste graadmeter om je effect op het klimaat zo klein mogelijk te maken. Scoor je goed op CO2, dan houd je het in de meeste gevallen ook je bredere impact op het milieu binnen de perken. Daarom gebruik ik dat kengetal binnen Albron om te sturen op verduurzaming. Als onderdeel van duidelijke KPI’s.

Lees verder
Kookdame

Geschikt, ongeschikt of herschikt?

05-11-2019

Bijna alle bestuurders en managers van ziekenhuizen en zorgorganisaties die ik spreek, hebben een beetje buikpijn. Ze zien de vraag naar zorg toenemen terwijl het tekort aan geschikt personeel groter wordt. Zorgmedewerkers willen zo goed mogelijk hun steeds complexer wordende zorgtaken uitvoeren, maar zien soms het omgekeerde gebeuren: dan zitten ze noodgedwongen achter de receptie, krijgen huishoudelijke taken of staan tegen hun zin te koken. Daar wordt niemand beter van.

Lees verder
Meer blog artikelen
Henk

Neem contact op met Henk

Neem contact op met Henk, onze expert op het gebied van eten en drinken op het werk. 030 669 58 49 henk.voormolen@albron.nl