De schoenmaat van je lunch

Koffie, een sapje, vers fruit, een salade: op het oog is er niets opvallends aan mijn dagelijkse lunch in De Meern, op het hoofdkantoor van Albron. Maar achter de schermen werkt een heel team er hard aan om de schoenmaat van mijn lunch zo klein mogelijk te maken. En die van alle honderdduizenden maaltijden die we dagelijks serveren. Want de CO2-voetafdruk die we achterlaten, houden we graag bescheiden.

Bij bijna alles wat we doen – van douchen tot autorijden – komt CO2 vrij en dat bedreigt inmiddels de natuur, onze gezondheid, onze veiligheid en de beschikbaarheid van voedsel en water. Daar wringt de schoen. In het klimaatakkoord van Parijs speelt het terugdringen van de CO2-uitstoot dan ook een hoofdrol. Gelukkig pakken veel partijen dit op. Van ministeries tot gemeenten en van supermarkten tot festivals: ze zoeken de weg naar CO2-neutraal werken. Net als onze opdrachtgevers en wijzelf.

Een appel en een ei
Binnen Albron kijken we over de horizon naar 2020. Dan willen we onze CO2-uitstoot met minimaal de helft hebben verminderd. Het bedrijfsrestaurant van ons hoofdkantoor – het proeflokaal waar we innovaties testen – willen we snel CO2-neutraal krijgen. Die ambities klinken misschien makkelijker dan ze zijn, want je moet naar de uitstoot in de hele keten kijken. Broeikasgas komt nu eenmaal vrij bij het verbouwen, transporteren en bereiden van alle soorten voedsel. Een appel heeft net zo goed een CO2-voetafdruk als een ei. We zijn bij Albron nu zo’n 10 jaar bezig met een kleinere schoenmaat. Dat doen we met concrete maatregelen die echt effect hebben. Daarbij kijken we naar alle onderdelen van het proces, van energieverbruik tot verpakkingen en van transport tot verspilling. Om totaal klimaatneutraal te zijn, kun je niet anders dan het resterende deel van de uitstoot compenseren. Ook dat vraagt aandacht: er is een groot verschil tussen compensatie via schimmige emissiehandel en compensatie door steun aan mooie duurzame initiatieven.

Kiwi’s met minder kilometers
Alles wat je aandacht geeft groeit, hoor je tegenwoordig vaak. Bij onze CO2-voetafdruk is dat gelukkig omgekeerd: door de aanpak van de afgelopen jaren is onze uitstoot bijna de helft gekrompen. Maar CO2-neutraal zijn we nog niet, dus pakken we door. Bijvoorbeeld met bakkers die via nóg slimmere routes hun brood afleveren. En met het verder terugdringen van voedselverspilling via een algoritme dat inschat hoeveel gasten we kunnen verwachten. Samen met Wageningen University & Research brengen we de klimaatimpact in kaart van alles wat we bij onze opdrachtgevers serveren. We onderzoeken bijvoorbeeld de echte CO2-voetafdruk van biologische alternatieven en berekenen precies hoe klimaatvriendelijk een smoothie is van kiwi’s met minder kilometers: uit Nederland in plaats van Nieuw-Zeeland. Dat onderzoek geeft veel nieuwe inzichten en zorgt voor nieuwe stappen.

Doelstellingen van opdrachtgevers
Met de kleinere schoenmaat van mijn lunch en de negentig miljoen andere maaltijden die we jaarlijks op honderden locaties voorschotelen, kunnen we een aardig verschil maken. Flink bijdragen aan een vitalere en meer duurzame samenleving. En tegelijkertijd onze opdrachtgevers ondersteunen in hun duurzame doelstellingen. In ons proeflokaal in De Meern word ik elke week wel verrast door een innovatie op mijn bord die lekker combineert met minder CO2. Van een oesterzwamkroket tot seizoensfruit van eigen bodem. Het smaakt altijd naar meer, net als het de klimaatresultaten van kleinere schoenen. Welke maat heeft jouw lunch?

Ineke Snijders
Manager Kwaliteit en Duurzamer Ondernemen

Branches

Op het werk

Thema's

Ineke

Contact Ineke

Neem contact op met Ineke , onze expert op het gebied van Duurzaamheid
030 669 5695 ineke.snijders@albron.nl

Andere blogberichten in Duurzaamheid

Klimaatdebat

Debatklimaat

21-02-2019

Dat het warmer wordt, staat buiten kijf. En dan bedoel ik vooral het heetgebakerde debatklimaat van het klimaatdebat. Politici, bedrijven, belangenorganisaties en burgers buitelen over elkaar heen in verhitte discussies. Die spitsen zich vooral toe op de vraag wie de rekening moet betalen voor een duurzame toekomst. Volgens mij en volgens Albron is dat de centrale vraag niet.

Lees verder
personalised food

Toekomstmuziek op mijn bord

13-12-2018

Soms lijkt mijn werk een beetje science fiction. Kort geleden liet ik mijn DNA-profiel opmaken, liep ik weken met een glucosemeter in mijn bovenarm en proefde ik gebakken zeewier en eendenkroos. Om de toekomstmuziek van eten en drinken te horen, speel ik zelf proefkonijn. Want wat vandaag nog fictie is, wordt sneller dan we denken werkelijkheid.

Lees verder
de vuist van tafel

De vuist van tafel

03-12-2018

Er was een tijd dat ik het hele jaar door blauwe bessen at, als ik daar zin in had. Nu ben ik degene die aan mijn opgroeiende kinderen uitlegt dat buiten het seizoen blauwe bessen uit Peru kopen niet het meest duurzame idee is. Ik ben de afgelopen jaren een bewustere vader én een bewustere inkoper geworden. Een inkoper die met een andere aanpak bewijst dat duurzaamheid niet duur hoeft te zijn. Integendeel.

Lees verder
Stappen vooruit

Voorbij keurmerken kijken

25-10-2018

In de supermarkt zelf je appels en witlof wegen hoeft al een tijdje niet meer. Toch weeg ik in winkels heel wat af. Ik sta dan voor het schap met een potje of pakje in elke hand, speurend naar keurmerken, voedingswaarden en andere informatie. Die keurmerken geven wel wat vertrouwen, maar vaak op één onderwerp uit het rijtje dierenwelzijn, eerlijke handel, milieuvriendelijkheid en gezonde voeding. Bij Albron wegen we mens, dier én milieu. Daarom kijken we voorbij die keurmerken.

Lees verder
Meer blog artikelen
Ineke

Neem contact op met Ineke

Neem contact op met Ineke, onze expert op het gebied van eten en drinken op het werk. 030 669 5695 ineke.snijders@albron.nl