De kip, het ei en het haantje

Bij de late nazit van een barbecue op zo’n lome zomeravond komen steevast filosofische vragen op de tuintafel, tussen de wijnglazen. Laatst ontstond onder vrienden een gesprek over het eeuwige dilemma wat er eerst was: de kip of het ei. Over oorzaak en gevolg. Bij Albron weten we ook niet wat er eerst was, maar wel waar we zelf bewust voor kiezen: wélke kip en wélk ei.

Als je naar kippen en eieren kijkt, is niet alles klip en klaar. Een keuze heeft soms onvermoede consequenties. Dat blijkt maar weer uit de fijnstofcijfers, die het CBS onlangs uitbracht. Die laten tussen alle dalingen een stijging zien binnen de landbouwsector, omdat het groeiende aantal wroetende scharrelkippen veel meer fijnstof uitstoot dan soortgenoten die op een andere manier gehuisvest zijn. Maar liefst zeventien keer zo veel. Dat is slecht voor de mens, het milieu en het klimaat. Moeten we dan terug naar de plofkip? Nee, zeker niet.

Broertjes van legkippen
Binnen Albron is het hele assortiment vanaf vorig jaar plofkipvrij. Dat was voor ons een logische stap na de eerdere keuze voor vrije-uitloopeieren en een steeds groter aandeel duurzaam kippenvlees. De 2020-kip, die nu op ons menu staat, zien we als een tussenstap. Nog dit jaar gaan we als eerste foodservice-organisatie over op eieren en kippen uit onze eigen Kipster-stal. Dat is op dit moment de meest dier- en milieuvriendelijke manier om in onze behoefte en die van onze gasten te voorzien. De Kipster-stal is niet minder dan een revolutie. De kippen lopen rond in een nagebootste bosrijke omgeving met veel daglicht en buitenlucht. Wat ze eten komt uit reststromen van bakkers. Met zonnepanelen op het dak zijn de eieren klimaatneutraal en slimme filters dringen het fijnstof met 90% terug. Een andere doorbraak is die van de ‘leghaantjes’. Waar anders de broertjes van legkippen de dood vinden zodra ze uit het ei komen, laat Kipster ze net als hun zusjes opgroeien. Ook die haantjes komen bij Albron op de kaart.

De prijs van een ei
De stap die we zetten met de Kipster-stal past bij ons uitgangspunt om onze gasten elke dag te verrassen met wat gezond, lekker en duurzaam is. Betaalbaar hoort ook bij dat rijtje stelregels. Die laatste doelstelling daagt ons uit, omdat duurzaamheid vaak een prijs heeft. Een prijs die niet altijd te rijmen is met wat de markt ervoor wil betalen. Kijk maar naar een ei. De prijs van een ei is de afgelopen jaren nauwelijks gestegen, terwijl een plakje kaas of vleeswaren de belegde boterham zeker duurder heeft gemaakt. Willen we gezamenlijk duurzamer eten en drinken, dan vraagt dat van iedereen een investering. Bij Albron nemen we daar graag ons aandeel in. Want als we bijvoorbeeld niet voor meer duurzame kippen en eieren kiezen, staan we stil. Ook dat is een kwestie van de kip of het ei. Van oorzaak en gevolg.

Durven kiezen
Het komt dus aan op keuzes. Op de weg naar duurzaamheid komen we op kruisingen. En elk kruispunt vraagt om keuzes, die niet altijd logisch of vanzelfsprekend zijn. Daarom draagt ons duurzaamheidsverslag van 2017 de titel Durven kiezen met gezond verstand. In dat verslag staan onze keuzes uit dat jaar. Inmiddels staan we alweer voor nieuwe vraagstukken, waar we dit jaar en volgend jaar passende antwoorden op geven. Een van die antwoorden is de keuze voor echt duurzame kippen, eieren en haantjes. Welke van die drie er ook als eerste was.

Teun Verheij
Algemeen directeur Albron

Albron. Kom verder.
Een warm welkom en een stap vooruit in de wereld van onze klanten: dat is de ambitie van Albron. Directeur Teun Verheij deelt elke twee maanden in een blog zijn visie op zo’n stap vooruit.

Branches

Op het werk

Thema's

Teun

Contact Teun

Neem contact op met Teun
030-6695695 directie@albron.nl

Andere blogberichten in Gastvrijheid

Monitor

Fitbit voor cateringklanten

25-02-2020

Om mijn pols zit een Fitbit. Die laat me in één oogopslag zien wat mijn slaapgedrag en mijn hartritme is, hoeveel stappen ik heb gezet en hoeveel calorieën ik heb verbrand. Mijn persoonlijke coach dus. Bij Albron geven we onze klanten ook graag overzicht en inzicht. Daarom krijgen die nu een portaal met actuele informatie over alles wat ze willen weten.   

Lees verder
Biebbeleving

Biebbeleving

21-11-2019

Toen mijn kinderen klein waren, zag ik het al. In de bibliotheek op het Amsterdamse Oosterdokseiland waren ze niet weg te slaan bij het Muizenhuis. Ze moesten en zouden de meer dan honderd kamertjes langs waar muizen taartjes bakken, met zakken sjouwen en portretten schilderen. Ik geloof dat daar mijn idee geboren werd om bibliotheken te helpen relevant te blijven en beleving te bieden. Met eten en drinken natuurlijk.   

Lees verder
Kookdame

Geschikt, ongeschikt of herschikt?

05-11-2019

Bijna alle bestuurders en managers van ziekenhuizen en zorgorganisaties die ik spreek, hebben een beetje buikpijn. Ze zien de vraag naar zorg toenemen terwijl het tekort aan geschikt personeel groter wordt. Zorgmedewerkers willen zo goed mogelijk hun steeds complexer wordende zorgtaken uitvoeren, maar zien soms het omgekeerde gebeuren: dan zitten ze noodgedwongen achter de receptie, krijgen huishoudelijke taken of staan tegen hun zin te koken. Daar wordt niemand beter van.

Lees verder
Restaurant Blooming Dutch

The Blooming Dutch,

15-10-2019

Het restaurant The Blooming Dutch van Keukenhof is in de eerste plaats een plek voor gastvrijheid en lekker eten & drinken. Maar dit is zeker niet het enige. Wanneer wij foodconcepten creëren is dit altijd met als doel om de identiteit van de opdrachtgever te versterken. Zo brengen we met eten en drinken de gastbeleving naar een hoger niveau. Hoe?

Lees verder
Meer blog artikelen
Teun

Neem contact op met Teun

Neem contact op met Teun, onze expert op het gebied van eten en drinken op het werk. 030-6695695 directie@albron.nl